Gå til innholdet

Powerhouse Telemark

I september 2018 settes spaden i jorda for Powerhouse Telemark; fylkets nye signalbygg. Den «grønne diamanten» blir et av verdens mest energieffektive og miljøvennlige bygg, og er tegnet av internasjonalt anerkjente Snøhetta.

8313 kvadratmeter fordeles på 11 etasjer, hvor leietakerne vil få tilgang til flotte fasiliteter som treningsrom, dusj/garderobe, foajé, kantine og en svært eksklusiv takterrasse. Fasaden og taket dekkes av solcellepaneler.

Med sin beliggenhet sentralt plassert ved foten av Kulltangbrua blir miljøbygget meget synlig for biltrafikk fra E18 mot Grenland og Porsgrunn, samt for alle som tar seg opp elven mot Telemarkskanalen.

Eiendomsutvikleren R8 Property ønsker å bevise at prosjekter av et så krevende og eksklusivt kaliber også kan gjennomføres utenfor Oslo-regionen og de største byene, og at Powerhouse Telemark med sin positive effekt på miljøet kan være en inspirasjon for byggenæringen både nasjonalt og internasjonalt.  Ikke minst er det en ambisjon at byggets inspirerende karisma vil skape en stolthet for både besøkende og regionens innbyggere, samt sørge for kompetanseheving blant leverandørene.

Powerhouse Telemark er det første BREEAM-Nor sertifiserte bygget i Telemark og får kategori Excellent som er det nest høyeste nivået det er mulig å oppnå. Bygget vil generere mer energi enn det bruker gjennom livsløpet, og setter en ny standard for komfort og funksjoner. Sammenliknet med vanlige nybygg er reduksjonen i netto energibehov på hele 66%.

Bygningsfysikken er utformet for å ha optimal produksjon av elektrisk energi gjennom solcelleanlegget.  Powerhouse Telemark vil produsere ca 239 000 kWh per år fra eget solcelleanlegg, og vil med dette bli et lite kraftverk som leverer overskuddsstrøm tilbake til nettet. Det jobbes i tillegg med å se på løsninger for å levere fornybar elektrisitet fra solcelleanlegget direkte til nabobygninger i området.

Nesten 80% av bygget er allerede utleid, og vil stå ferdig sommeren 2020.

Fakta:

Sted: Porsgrunn
Type bygg: Kontorbygg
Areal: 8313 m2 BTA
Byggets egen kraftproduksjon: Ca. 240 000 kWh per år
Levert energi, inkl. utstyr: -2,7 kWh/m2 opp. BRA
Miljøklassifisering: BREEAM NOR Excellent
Eier og byggherre: R8 Property
Arkitekt: Snøhetta
Totalentreprenør Skanska Norge
 Rådgiver:  Asplan Viak

Flere prosjekter

Powerhouse Brattørkaia

Til prosjektet
Flere prosjekter

Powerhouse Drøbak Montessori ungdomsskole

Til prosjektet
Flere prosjekter

Powerhouse Kjørbo

Til prosjektet
SnøhettaEntraSkanskaAsplan viakZero